Inundațiile fac ravagii în toată lumea, dar nu în Viena. Ce soluții au găsit austriecii pentru a evita dezastrul
Gabriela Gogu | Publicat: 06.10.2024 10:12 | Actualizat: 06.10.2024 10:25
Inundațiile par imposibil de evitat în aceste zile. România, Polonia, Austria, SUA, Mexic, India, Nepal, Nigeria și Tunisia sunt doar câteva din țările afectate de inundațiile din luna septembrie. Viena pare să fi scăpat de aceste probleme, datorită unor proiecte ingenioase și previziuni făcute corect încă din anii 60.
Capitala Austriei s-a pregătit de inundații încă din anii 60. Una din probleme este ca măsurile de protecție să fie adaptate constant la efectele tot mai pronunțate ale crizei climatice.
Cum s-a pregătit Austria de inundații
Inundațiile extreme, care în secolul al XX-lea ar fi fost un fenomen care se întâmplă o dată la 100 de ani, acum au loc tot mai des.
Lucrările de restaurare în urma unor inundații mari pot dura și câteva luni de zile, ceea ce nu este fezabil dacă aceste fenomene au loc frecvent.
Storm Boris has reached northern Italy, where about 1,000 people have been evacuated due to severe flooding pic.twitter.com/T9oUTeEPuF
— S p r i n t e r (@SprinterFamily) September 21, 2024
Sistemul de protecție împotriva inundațiilor din Viena este unul impresionant. Viena fiind un oraș construit de-a lungul Dunării, s-a confruntat adesea cu multe inundații în istoria sa. Cele mai mari au avut loc în 1501, atunci când Dunărea a adus un volum de 20 de ori mai mare de apă decât într-un an obișnuit.
Proiectul care salvează Viena de la inundații
Storm Boris has reached Italy - The Guardian
— NEXTA (@nexta_tv) September 19, 2024
The Emilia-Romagna region in the north of the country has begun evacuating people due to flooding. pic.twitter.com/iy84O3R5wK
În 1969, consiliul local a decis construirea a ceea ce a căpătat între timp numele de Donauinsel – o insulă lungă de 21 de kilometri în mijlocul Dunării.
Insula a creat un baraj și un canal de descărcare la nord de zona centrală a Vienei, care are capacitatea de a ține destulă apă încât să salveze orașul de inundații precum cele din 1501.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.