Este oficial! Curtea Supremă din SUA a decis ca de duminică, 19 ianuarie TikTok-ul să fie interzis
Gabriela Gogu | Publicat: 17.01.2025 19:32 | Actualizat: 17.01.2025 19:34
Curtea Supremă din SUA a confirmat legea prin care TikTok va fi interzis de duminică, 19 ianuarie, dacă ByteDance nu vinde platforma către o firmă americană. Judecătorii au respins apelul companiei chineze, dar termenul ar putea fi amânat de viitoarea Administrație Trump.
Hotărârea a fost luată de către cei nouă judecători ai Curții Supreme a Statelor Unite, însă doi dintre ei au invocat alte motive pentru a susține decizia. Unul a subliniat că instanța a avut puțin timp la dispoziție pentru a analiza întregul caz.
Curtea Supremă din SUA a confirmat legea prin care TikTok va fi interzis
Curtea a invocat și preocupări legate de securitatea națională și de relația TikTok cu un ”adversar străin”. Judecătorii au argumentat că Congresul American are preocupări legitime cu privire la TikTok și că are autoritatea de a emite legi prin care să le abordeze, autoritate care nu este îngrădită de Primul Amendament al Constituției.
Un oficial al administrației Biden, care își va încheia luni mandatul a declarat, potrivit CNN că va rămâne în seama președinției Donald Trump să pună în aplicare legislația: “Având în vedere momentul în care intră în vigoare într-un weekend de sărbătoare, cu o zi înainte de inaugurare, va depinde de următoarea administrație să pună în aplicare”.
Se vrea amânarea intrării legii în vigoare
Publicația a precizat că TikTok și ByteDance ar putea să încerce să îl determine pe Trump să găsească ”o cale de salvare” pentru aplicație, cum ar fi amânarea intrării legii în vigoare. Conform prevederilor, președintele Statelor Unite poate cere o perioadă suplimentară de până la 90 de zile, dacă există dovezi solide că părțile înregistrează progrese semnificative în privința procesului de vânzare.
Reprezentanții TikTok au contestat la Curtea Supremă legea adoptată, anul trecut, de Congres și promulgată de președintele Joe Biden, în temeiul Primului Amendament din Constituție, care protejează libertățile de exprimare. În schimb, Administrația Biden susține că legislația a fost concepută ținând cont de riscurile la adresa securității naționale, mai precis a îngrijorării că guvernul chinez și-ar putea exercita influența asupra rețelei TikTok și a companiei sale proprietare, Byte Dance.
Legea prevede ca TikTok să fie interzisă în SUA, începând cu duminică, 19 ianuarie, dacă ByteDance nu cedează proprietatea asupra rețelei către o entitate americană. Termenul se împlinește cu o zi înainte de învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte. Acesta a încercat să se implice în problemă, încă din timpul campaniei electorale din 2024, și a declarat că “va salva” aplicația. Atunci, el critica rețelele deținute de Meta pentru cenzurarea vocilor de dreapta și declara că are o slăbiciune pentru TikTok, unde a putut intra în contact cu milioane de americani.
Ce se va întâmpla cu cei care au conturi de TikTok
Dacă legea se va aplica, în cele din urmă, magazinele de aplicații nu vor mai permite noi descărcări ale TikTok și nici nu vor mai pune la dispoziție actualizări. Astfel, utilizatorii vor rămâne cu aplicația instalată pe dispozitive, însă la un moment dat aceasta va deveni nefuncțională, din lipsă de suport tehnic.
ByteDance a informat că aplicația sa are 170 de milioane de utilizatori în Statele Unite și că închiderea, chiar și pentru o lună, ar duce la pierderea unei treimi din numărul acestora. Închiderea ar avea consecințe asupra atragerii de noi utilizatori, de agenți publicitari și de promovare a creatorilor de conținut.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.