Toți șoferii trebuie să știe! Ce este sistemul de radare e-Sigur, amplasat deja pe A1, A2 și DN2
Ene Valentina | Publicat: 07.01.2025 18:26 | Actualizat: 07.01.2025 18:29
Poliția Română a anunțat recent implementarea unui sistem modern de radare fixe, denumit e-Sigur, destinat monitorizării traficului rutier și creșterii siguranței pe șoselele din țară. Conform comisarului șef de poliție Bogdan Oproiu, director adjunct al Direcției Rutiere din cadrul IGPR, acest sistem este deja operațional pe autostrăzile A1 și A2, precum și pe DN2, în județul Vrancea.
Monitorizarea traficului prin intermediul sistemului e-Sigur a fost deja inițiată pe trei dintre cele mai importante drumuri din România. Astfel, în acest moment, radarele fixe sunt active pe A1 – autostrada care face legătura între București și Pitești, pe A2 – autostrada care leagă capitala de litoralul Mării Negre, și pe DN2, în județul Vrancea, un drum național cunoscut pentru numărul mare de accidente rutiere.
Cât de mult se va extinde noul sistem
Directorul adjunct al Direcției Rutiere a subliniat că acest sistem este doar într-un stadiu incipient, urmând ca în viitor să fie extins pe toate șoselele importante din România. Astfel, în perioada următoare, radarele fixe vor fi amplasate treptat în toate regiunile țării, cu scopul de a reduce numărul accidentelor și de a crește siguranța participanților la trafic.
Comisarul șef Bogdan Oproiu a explicat și modul în care funcționează acest sistem de radare fixe. Echipamentele sunt amplasate strategic în zonele cu risc rutier ridicat, acolo unde se întrâmplă frecvent accidente grave. Radarele sunt capabile să monitorizeze și să înregistreze viteza vehiculelor, iar în cazul în care șoferii depășesc limita legală, sancțiunile sunt aplicate automat. Aceste sancțiuni includ amenzi și, în funcție de gravitatea abaterii, suspendarea permisului de conducere.
”Aş vrea să reamintim faptul că, începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaţionalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier e-Sigur, sistem care presupune supravegherea drumurilor naţionale sau a drumurilor cu risc rutier de la nivelul României, supraveghere prin intermediul dispozitivelor radar.
Vorbim despre dispozitive radar tip pistol, care vor fi montate pe trepied. Ele vor putea fi observate pe marginea drumului, vor fi la vedere, vor funcţiona într-un mod automat, ceea ce presupune înregistrarea tuturor vehiculelor care depăşesc limita de viteză”, a declarat, marţi, Bogdan Oproiu.
Radare pe trepied pentru zonele cu risc
Un alt aspect important subliniat de comisarul șef este utilizarea radarului pe trepied, care va fi întâlnit doar în zonele cu risc ridicat de accidente. Această măsură este menită să descurajeze comportamentul imprudent al șoferilor și să asigure un trafic mai sigur pentru toți participanții.
Implementarea sistemului e-Sigur reprezintă un pas semnificativ în încercarea de a reduce numărul accidentelor rutiere din România. Autoritățile speră că acest sistem va contribui la creșterea disciplinei în trafic și la reducerea vitezei excesive, care este una dintre principalele cauze ale accidentelor grave.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.