Schimbare privind urmărirea penală a șoferilor depistați pozitiv la droguri. Ce trebuie să aibă șoferii în vedere

Gabriela Gogu | Publicat: 28.01.2025 12:10 | Actualizat: 28.01.2025 15:03
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în cursul zilei de luni, 27 ianuarie, că unui șofer i se poate deschide un dosar penal pentru ”conducere sub influența substanțelor psihoactive” dacă analizele atestă că avea substanțele respective în corp, însă și dacă se demonstrează că prezența acelor substanțe în corp i-au afectat capacitatea de a conduce.
Până a veni Înalta Curte de Casație și Justiție cu această decizie, șoferii se alegeau cu dosar penal pentru ”conducere sub influența substanțelor psihoactive” doar dacă analizele demonstrau prezența substanței în corp.
”În cazul infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiției esențiale atașată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influența unor substanțe psihoactive, este necesar să se constate atât prezența în probele biologice a substanței psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacității de a conduce a autorului faptei”, se arată în decizia luată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte.
Mii de șoferi depistați drogați la volan ar putea să scape de dosarul penal
Potrivit art. 336 alin. (2) Cod penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Totul a început de la cazul unui șofer din Brașov pe care polițiștii rutieri l-au prins drogat la volan. Magistrații de la Curtea de Apel de acolo le-au cerut judecătorilor de la ÎCCJ să se pronunțe dacă este suficientă proba că au fost găsite substanțe interzise în organismul bărbatului sau dacă este nevoie să se demonstreze că aceste substanțe ar fi afectat în vreun fel capacitatea acestuia de a conduce.
Măsură similară cu cea pentru consum de alcool
Magistrații de la Curtea de Apel de acolo le-au cerut judecătorilor de la ÎCCJ să se pronunțe dacă este suficientă proba cum au fost găsite substanțe interzise în organismul bărbatului sau dacă este nevoie să se demonstreze că aceste substanțe ar fi afectat în vreun fel capacitatea sa de a conduce.
Polițiștii ar urma să verifice așadar dacă acest consum de droguri afectează sau nu capacitatea șoferilor de a conduce în cazurile în care aceștia sunt prinși că au consumat substanțe interzise şi că s-au urcat la volan.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











