Scenariile luate în calcul după victoria lui Nicușor Dan. Viitorul guvern, la mâna PSD

Gabriela Gogu | Publicat: 19.05.2025 10:39 | Actualizat: 19.05.2025 10:42
După ce Nicușor Dan a fost ales în funcția de președinte al României, primul, dar și cel mai important punct de pe agenda sa este formarea unei coaliții și învestirea unui Guvern. De asemenea, acesta a spus că va cere de la guvernul interimar situația bugetară.
Nicușor Dan a dezvăluit imediat după ce rezultatele l-au arătat învingător în turul doi al alegerilor prezidențiale, că îi va contacta pe liderii partidelor pro-europene pentru a începe imediat discuțiile despre viitorul Guvern al României, relatează Antena 3.
Ce scenarii sunt luate în calcul după victoria lui Nicușor Dan
Primul punct pe agenda noului președinte este găsirea unei variante în Parlament care să asigure o majoritate pentru învestirea unui nou guvern și asta cât mai repede. Termenul pe care și l-a impus Nicușor Dan este de câteva săptămâni.
Învestirea unui nou guvern depinde exclusiv de Partidul Social Democrat. PSD a jucat în campania pentru prezidențiale la două capete, iar acum se poate împărți între două opțiuni total opuse: intrarea la guvernare sau trecerea în opoziție.
Scenariul I - Guvern PSD-PNL-USR-UDMR
Potrivit unor surse politice, președintele ales Nicușor dan ar vrea o largă majoritate pro-europeană în Parlament. O astfel de variantă se lovește de două obstacole. Într-o coaliție de guvernare cu PSD, social democrații ar lua funcția de premier, deși în tabăra lui Nicușor sunt voci care spun că PSD ar fi de acord cu Ilie Bolojan premier, în schimbul a ceva important pentru formarea coaliției. De asemenea, o altă problemă ar fi ca Nicușor pentru formarea unei largi majorități să îi pună la masă pe cei din USR cu celelalte partide pro-europene.
Scenariul II - Guvern minoritar PNL-USR-UDMR
Al doilea scenariu luat în calcul de președintele ales este cel al unui Guvern minoritar. Dacă PSD decide să treacă în opoziție pentru a își reface credibilitatea și pentru a câștiga din nou procente. Un astfel de guvern ar putea fi susținut la vot de PSD, însă ar fi permanent la mâna lor la eventualele moțiuni de cenzură sau la voturi pe proiecte importante.
Însă, într-o Coaliție din care face parte și PSD, în mod tradițional premierul este dat de partidul cu cele mai multe voturi în Parlament. Iar premierul unui guvern din care fac parte și social democrații ar putea fi viitorul președinte al PSD, ales la un Congres pe care partidul intenționează să îl convoace în săptămânile următoare.
Scenariul III - Guvern minoritar PNL-USR
Surse politice din USR susțin că varianta unui Guvern minoritar i-ar putea oferi PSD-ului o ”opoziție cu beneficii” pentru că social democrații vor negocia în schimbul susținerii guvernului. Sursele citate spun și că o altă posibilitate ar fi ca Guvernul minoritar să fie fără UDMR, dacă și formațiunea lui Kelemen Hunor va alege Opoziția.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











