Ratele la credite explodează. ROBOR-ul în creștere după anunțul victoriei lui Călin Georgescu din primul tur
Gabriela Gogu | Publicat: 28.11.2024 14:59 | Actualizat: 28.11.2024 15:14
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 5,92% pe an, de la 5,91% pe an cât a era în precedenta ședință, potrivit datelor publicate de BNR.
Cristian Popa, membru în consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, avertiza la începutul săptămânii că toate creșterile ale nivelului dobânzilor din piață reprezintă o consecință directă a creșterii incertitudinii și nervozității în rândurile finanțatorilor internaționali ai țării.
Indicele ROBOR în creștere după victoria lui Călin Georgescu din primul tur
Incertitudinile finanțatorilor au crescut odată cu schimbările din politică din ultimele zile, ca urmare a victoriei din primul tur al alegerilor prezidențiale a lui Călin Georgescu.
”Creșterea nivelului dobânzilor din piaţă este o consecință directă a creşterii semnificative a incertitudinii şi a nervozității în rândurile finanțatorilor internaționali ai ţării. Am observat în ultimele zile o scădere a lichidității interbancare pe fondul acestor incertitudini mai ample. De asemenea, s-a observat o deteriorare a fluxurilor de capital, acestea revărsându-se, intrările de valută au devenit ieşiri, pe acelaşi fond de tensionare şi percepție înrăutățită a piețelor internaționale asupra României. Aceste evoluţii s-au dus pe dobânzi, au dus la creșterea dobânzilor din piaţa şi implicit la niveluri mai ridicate ale ROBOR.
Deci observăm o deteriorare/tensionare a condițiilor financiar-monetare, ce vine dinspre pieţele financiare internaționale, din nivelul mai ridicat de preocupare al acestora, mai exact pe fondul incertitudinilor politice sporite. Incertitudinea şi volatilitatea inițiale asociate procesului electoral au fost extinse şi amplificate de surprizele scrutinului electoral, totul suprapunându-se peste venerabilitățile şi dezechilibrele macroeconomice ample preexistente, semnalizate în multiple rânduri de Banca Națională a României: deficit bugetar ridicat şi deficitele de cont curent şi comercial mari, ce necesită finanţare", a explicat Cristian Popa, potrivit Antena 3.
Cât a crescut indicele ROBOR
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,96% pe an, de la 5,95% pe an, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 5,99% pe an, de la 5,98%.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.