Planurile lui Donald Trump pentru România: ”S-a discutat în mod prioritar”
Gabriela Gogu | Publicat: 22.01.2025 10:15 | Actualizat: 22.01.2025 12:39
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a comentat câteva dintre aspectele legate de România în raport cu SUA, în contextul în care Donald Trump este din nou președinte.
Emil Hurezeanu a făcut câteva comentarii legate de interesele României, în contextul învestirii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. El susține că interesul major al țării noastre rămâne păstrarea parteneriatului transatlantic.
România nu are motive de teamă
Emil Hurezeanu, ministrul de externe, consideră că va fi, în continuare, o cooperare cu SUA și după instalarea lui Donald Trump în funcția de președinte.
În același timp el crede că legăturile dintre România și SUA au fost întărite de programul Visa Waiver, care a înlăturat nevoia de viză și care a facilitat călătoriile în America.
”România și Statele Unite au un parteneriat strategic din 1997, așa cum este deja definit în declarațiile mutuale bilaterale de mai multă vreme, robust și durabil, a fost pus la încercare de ani de zile. E vorba de o cooperare strânsă, o cooperare în domeniile securității internaționale, inclusiv după începerea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.
E vorba de cooperare în domeniul securității energetice, care astăzi, inclusiv în noua viziune comunicată de președintele Trump, este de fapt echivalentul unei forme de securitate națională foarte importantă.
Aceste legături au fost stimulate prin intrarea noastră în programul Visa Waiver, care dincolo de facilitarea călătoriilor românilor în Statele Unite fără viză, este un parteneriat de securitate, pentru că aici, în discuțiile, în dialogul strategic care a avut loc între cele două țări în ultimii doi ani, s-a discutat în mod prioritar de securitatea frontierelor, de migrația ilegală”, a spus Hurezeanu, pentru Digi24.
România trebuie să își continue rolul
În același timp, ministrul crede că România trebuie să își continue rolul ”deja-verificat” în relația cu SUA, NATO și UE, iar parteneriatul transatlantic trebuie să rămână obiectivul nostru principal.
”Noi facem parte din spectrul mai larg al aliaților Statelor Unite, al membrilor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice. Avem atitudini, poziții comune. Nu cred că trebuie să avem temeri.
Trebuie să fim foarte atenți la ce se întâmplă, să ne continuăm pozițiile, să ne continuăm rolul în relația cu Statele Unite. Acest rol este deja verificat, este un rol între aliați și parteneri într-o ecuație foarte strânsă. Ne comportăm normal în această relație, pentru că interesul vital, interesul național vital al României, este rămâne parteneriatul transatlantic”, a mai explicat el, pentru sursa menționată.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.