Pensiile cresc din nou, de la 1 ianuarie 2025. Urmează indexarea
Redactia | Publicat: 05.09.2024 09:58 | Actualizat: 05.09.2024 12:32
Veşti bune pentru o serie din pensionarii români. După ce au primit bani în plus la pensie în urma recalculărilor, aceştia vor avea parte de o nouă majorare, începând cu anul următor.
Conform datelor statistice oferite de autorităţi, un procent de peste 80% dintre pensionari au avut parte de măriri de la 1 septembrie 2024. Calculele realizate de specialişti mai spun şi că media creșterilor este situată la suma aproximativă de 620 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Lucian Romaşcanu, începând cu 1 ianuarie 2025, încă 13,5% dintre pensii vor avea parte de o majorare substanţială, urmând să crească şi procentul de români care au beneficiat de această masură: în total, 95,6% dintre pensionari se vor bucura de bani în plus, în urma recalculării şi a indexării.
Urmează noi creşteri în cadrul pensionarilor români
”Indexarea pensiilor este un act de dreptate socială așteptat de milioane de pensionari care, la muncă și contribuții egale, primeau pensii diferențiate. Marea lor majoritate, 82,5%, cresc încă din septembrie cu o medie de cca. 620 lei (27%), iar din ianuarie vor crește și alte 13,1% în urma indexării.
Deci, în urma recalculării și a indexării anuale cresc 95,6% dintre pensii! Rămân în plată doar 4,4% dintre pensiile, în varianta lor mai avantajoasă, care vor aștepta echilibrarea. Înțelegem preocuparea seniorilor care au primit de la casele de pensii formulări ambigue precum și supărarea celor care au primit un calcul eronat”, a fost anunțul făcut de Romaşcanu.
Dar cum se face indexarea pensiilor? Ei bine, conform președintelui Casei de Pensii de la noi din ţară, de la 1 ianuarie 2025, toate pensiile vor creşte cu 100% din rata inflației, adăugându-se încă 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Daniel Baciu a oferit astfel detalii lămuritoare în acest sens:
„Toate majorările de pensii se vor face din 1 ianuarie pe baza unor indicatori clari, cu rata inflației, la care se adaugă și 50% din salariul mediu. Cea mai mare problemă pe care noi o aveam în sistemul public, că erau pensii în plată când legea prevedea stagii de cotizare diferite. La contributivitate egală vrem să avem pensii egale în plată. (…) Este cea mai amplă reformă pe care statul român a făcut-o în ultimii 50 de ani. Lucrăm de trei ani de zile pentru recalculare. Am fost capacitați la maxim”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.