Motivul pentru care nu este bine să speli haine de Bobotează. Tradiția respectată de veacuri
Redactia | Publicat: 04.01.2025 23:06 | Actualizat: 04.01.2025 23:38
Boboteaza are loc luni, 6 ianuarie, și există mai multe tradiții și superstiții respectate an de an, cu sfințenie.
Vorbim astăzi despre una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox: Boboteaza, cea care marchează botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan, ca un moment special de purificare spirituală și de binecuvântare. Există o mulțime de tradiții și superstiții care s-au păstrat din cele mai vechi timpuri. Una dintre ele ține de interdicția de a spăla haine în această zi. Dar de unde provine această interdicție, de fapt?
De ce nu se spală haine pe 6 ianuarie, de Boboteaza?
În majoritatea tradițiilor, Boboteaza este considerată o zi sfântă, o zi în care credincioșii sunt invitați să se roage îndeosebi pentru că participarea la slujbă și primirea de agheasmă mare, acea apă despre care se spune că este vindecătoare, care este sfințită în timpul slujbei de Bobotează.
De aceea, prin spălatul hainelor, se vede ca o porfanare a sfințeniei aceste zile, în care se spune că apa pentru spălat nu mai este pură. Orice fel de muncă în gospodărie în această zi este văzută ca o lipsă de respect față de această sărbătoare și aducătoare de ghinion.
Se spune că apa devine necurată dacă este folosită în scopuri casnice, așa cum ar fi spălatul hainelor. Atrage ghinioanele și se spune că ar putea prevesti chiar nenorociri de neînchipuit. Un element sacru este apa de Bobotează și poate duce la probleme serioase în familie.
Aceasta nu este singura regulă nescrisă ce se aplică de Bobotează. Nu se coase și nici nu se face curățenie în această zi. Nici în ajunul sărbătorii de Bobotează nu se spală și nu se face mâncare, iar cei care respectă tradiția întocmai, au grijă ca încă din 4 ianuarie, până la asfințit, să fie gata toate treburile casnice.
Totuși, Biserica Ortodoxă nu impune în mod oficial această interdicție de a spăla hainele, însă îi îndeamnă pe oameni la rugăciune și participarea la slujbe, subliniind totodată importanța respectului față de această sărbătoare și păstrarea curățeniei sufletești.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.