Lanțul de aprovizionare ar putea fi compromis după atacurile cu pagere și walkie-talkie-uri capcană din Liban și Siria
Gabriela Gogu | Publicat: 21.09.2024 09:26 | Actualizat: 21.09.2024 14:31
Atacurile care au avut loc în Liban și Siria stârnesc îngrijorare tot mai mare despre felul în care aprovizionarea cu aparate electronice la nivel global ar putea fi compromisă.
În aceste atacuri, mai multe pagere și alte aparate de comunicații care erau folosite de membri ai grupului de militanți Hezbollah susținut de Iran, au explodat, ceea ce a dus la moartea a cel puțin 32 de persoane, iar alte 3.000 au fost rănite.
În spatele acestor atacuri, se crede că a fost Israelul, țara aflată în conflict cu Hamas și Hezbollah nu le-a revendicat.
Cine a stat în spatele acestor atacuri
Experții în securitate și analiștii din domeniul lanțului de aprovizionare global au spus că astfel de atacuri pot fi un model pentru viitori adversari. Comerțul cu produse de zi de zi ar putea fi transformat într-o armă, dar și lanțurile de aprovizionare greu de monitorizat prin care astfel de produse sunt importate.
Guvernele ar putea deveni mai motivate în a restricționa și mai mult schimbul de tehnologii critice. Ele vor să încurajeze aceste state să își mute producția acasă sau în țări străine prietenoase. Acum producătorii și companiile de transport vor reexamina nivelul de securitate și de transparență al lanțurilor de aprovizionare.
Please go on and tell me whether the 3 dudes standing right next to the guy carrying the pager got hurt when the pager went off.https://t.co/VBnicTEV4t
— Theo the King Cheetah (@geshaBuL_) September 19, 2024
”Dacă acest tipar continuă, nu va fi bine pentru consumatori. Nu va fi bine pentru afaceri și nu va fi bine pentru guverne, care nu pot să verifice toate aceste lanțuri de aprovizionare complexe pentru a se asigura că sunt sigure”, a spus Vivek Chilukuri, cercetător al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană.
Firma B.A.C. Consulting, care ar fi operat ca furnizor legitim de tehnologie, era de fapt o firmă fantomă controlată în secret de guvernul israelian, relatează New York Times.
”Panică în sectorul privat” din cauza atacurilor din Liban
Acest atac va provoca o oarecare ”panică în sectorul privat”, a spus Bill Reinsch, fost oficial al Departamentului de Comerț din SUA.
Pagerele capcană ar fi fost dotate cu un mecanism de declanșare. Un mesaj de eroare a fost trimis către aceste dispozitive care a provocat o vibrație și i-a făcut pe utilizatori să apese pe butonul de oprire, declansând astfel, fără să își dea seama, explozivii ascunși în aparate.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.