Judecătorii CSM vor încetarea înrolării calculatoarelor în domeniul just.ro: ”Nu a mai existat o situație similară”
Gabriela Gogu | Publicat: 11.09.2024 12:35 | Actualizat: 11.09.2024 12:51
Secția pentru judecători a CSM a motivat decizia de încetare a înrolării calculatoarelor de la instanțe în domeniul just.ro. O astfel de centralizare, spun ei, din punct de vedere tehnic, permite controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a materialelor care circulă pe echipamentele înrolate, din afara autorității judecătorești, fără a avea un mecanism eficient de supraveghere.
Jucecătorii CSM se tem că documentele în lucru sau informațiile din dosare ar putea fi accesate, copiate ori modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să știe.
Secția pentru judecători ai CSM a arătat, în motivarea publicată deja, că a contestat că Ministerul Justiției a început procesul de înrolare a tuturor calculatoarelor din instanțele de judecată, inclusiv serverele și conturile judecătorilor în domeniul just.ro. Procesul este deja operaționalizat în privința laptopurilor predate instanțelor de către Ministerul Justiției pentru accesul la distanță prin VPN, dar și în cazul serverelor ECRIS.
”Până la această decizie, unilaterală, de centralizare întregii infrastructuri IT din instanţe la nivelul Ministerului Justiţiei, nu a mai existat o situaţie similară care să creeze posibilitatea unui acces neîngrădit la informaţii din dosare din partea unei instituţii din afara puterii judecătoreşti”, au afirmat reprezentanţii Secţiei pentru judecători, citați de news.ro.
Ei au subliniat că înrolarea echipamentelor și utilizatorilor într-un sistem centralizat care e gestionat din exteriorul autorității judecătorești reprezintă în sine o vulnerabilitate.
”O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate în domeniul just.ro, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere din partea acestei autorităţi. Documentele în lucru sau informaţiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să ştie şi fără ca operaţiunea de citire/modificare să poată fi identificată în mod direct, la nivelul instanţei, ci doar cu concursul administratorului sistemului informatic, situat în afara autorităţii judecătoreşti”, se mai arată în sursa citată.
Potrivit magistraţilor, este vorba de echipamente utilizate pentru redactarea hotărârilor, pot exista cazuri în care pronunţarea acestora poate coincide cu momentul motivării, în materie civilă, în timp ce, în materie penală, regula este că pronunţarea poate avea loc doar împreună cu motivarea. ”Aceasta înseamnă că orice acces neautorizat la aceste sisteme înainte de pronunţare poate duce la încălcarea secretului deliberării. Menţinerea secretului deliberării este esenţială pentru asigurarea independenţei judecătorilor, iar compromiterea acestuia poate submina încrederea publicului în sistemul de justiţie”, explică aceştia.
Secţia pentru judecători cere luarea de măsuri imediate care să înlăture vulnerabilităţile privind independenţa justiţiei:
- încetarea procesului de înrolare a calculatoarelor şi serverelor din instanţele judecătoreşti în domeniul administrat de Ministerul Justiţiei – just.ro. În cazul în care demersul a fost deja început sau finalizat, se va reveni la situaţia anterioară înrolării;
- reconfigurarea serverelor ECRIS fără a fi în relaţie de dependenţă cu domeniul just.ro. În cazul în care Ministerul Justiţiei nu asigură posibilitatea tehnică de configurare a serverelor în acest mod până la data de 01.10.2024, se va reveni la situaţia anterioară virtualizării, respectiv pe echipamente fizice existente, urmând a se relua procesul de virtualizare doar după ce este posibilă parcurgerea acestui proces în condiţiile amintite anterior;
- configurarea şi actualizarea soluţiilor informatice puse la dispoziţia instanţelor, de către instanţe şi minister, în aşa fel încât funcţionalităţile acestora să nu fie afectate prin măsurile de a lit. a şi lit. b;
- monitorizarea zilnică de către instanţele judecătoreşti a accesului în echipamentele informatice pentru identificarea oricărui acces neautorizat, până la înlăturarea oricărei dependenţe de domeniul just.ro
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.