Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul. Când ar putea fi lovită România de un cutremur mare

Ştefan Cojocaru , Redactia | Publicat: 15.04.2025 20:22
În România, în ultima perioadă, activitatea seismică a fost una intensă, iar oamenii s-au gândit la ce e mai rău, având în vedere dezastrele care se întâmplă în lume.
Ultimul cutremur serios care a avut loc în lume a făcut ca apa din piscinele aflate la ultimul etaj să cadă pe jos. Vorbim despre Thailanda, o țară îndepărată de noi, însă românii au avut și ei parte de cutremure. Mici, dar dese. Așa că a venit întrebarea: când va fi lovită România de un cutremur mare?
Ei bine, seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre posibilitatea de a se întâmpla acest lucru și la noi în țară, judecând după activitatea tectonică de la noi din țară. Conform calculelor sale, acesta spune că un cutremur mare ar urma să vină, însă nu în viitorul apropiat, ci undeva la peste 15 ani. Totuși, acesta lansează un avertisment și spune că un cutremur mare va veni:
„Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. (...) Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a declarat seismologul, conform Capital.ro.
Ce trebuie să faci, în cazul unui cutremur major?
Există o serie de recomandări de care orice persoană trebuie să țină cont. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a întocmit o listă, de care trebuie să ținem cont în cazul în care vom fi loviți de un cutremur puternic:
- Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului
- Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşiți afară şi nu vă duceţi pe balcon
- Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta
- Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior
- Protejaţi-vă capul şi faţa
- Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci
- Dacă este posibil, închideți sursele de foc, cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
- Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul
- Deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur
- În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea. Ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii, dar și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











