Fructul care înlocuiește cafeaua se găsește și în România. Ce este aronia?
Redactia | Publicat: 22.12.2024 20:59 | Actualizat: 22.12.2024 21:08
Vorbim astăzi despre un fruct exotic la mare căutare în special pentru faptul că poate fi un bun înlocuitor al cafelei: aronia.
Un român a dat lovitura în afaceri cu acest fruct, mai ales că este unul care poate trăi în condiții de secetă și rezistă inclusiv la frig și umezeală. Deci poate fi cultivat cu succes și la noi în țară, unde există o climă temperat continentală, total diferită față de cea exotică, locul de unde provine aronia.
Aronia, înlocuitorul perfect al cafelei
I se mai spune și aurul negru și este cultivat la noi în țară de către Nelu Micula, un bărbat din Bihor care a dat lovitura în afaceri prin acest fruct. Acesta are o cultură care se întinde pe o suprafață de 40 de ari, iar fructele sale sunt unele delicioase cu gust schimbător, după cum povestește chiar cel care le-a adus în țara noastră:
„Fructul e plin cu sevă, dimineaţa e acru, la amiază e dulce, probabil de la căldură şi îşi schimbă gustul”, a povestit Nelu Micula. Acesta a lucrat în agricultură de mai mult timp și a încercat mai multe variante, până să descopere acest ”aur negru”, așa cum este supranumită aronia: „Ajunge la randament după 15 ani, adică 20-22 kg pe plantă. Am avut porumb, cartof, dar nu a fost rentabil”, a mai spus acesta.
Un alt fermier de la noi din țară, care nu are același succes precum bărbatul din Bihor, a detaliat modul în care trebuie consumat acest fruct pentru a fi benefic sănătății noastre: „Dimineaţa mănânc 9-10 bobiţe de aronia şi îmi dă energie în plus. Am eliminat cafeaua de dimineaţă şi mănânc aronia. Acelaşi lucru pe care îl făcea cafeaua dimineaţă face şi aronia”.
Aceste fructe mai sunt cunoscute și sub denumirea de Aronia Meleanocarpa și sunt apreciate pentru efectele lor geniale asupra organismului uman. Sunt fructe micuțe, rotunde, de culoare neagră, asemănătoare afinelor. Sunt o sursă excelentă de antioxidanți, vitamine și minerale, dar și compuși bioactivi, așa cum sunt antocianinele sau polifenolii, două componente recunoscute pentru proprietățile pe care le au în susținerea imunității.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.