Debitul Dunării în creștere la intrarea în țară, 7900 mc/s până în 29 septembrie. ”Sunt posibile creşteri uşoare şi izolate de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte”
Gabriela Gogu | Publicat: 23.09.2024 11:04 | Actualizat: 23.09.2024 11:13
Debitul Dunării va atinge nivel dublu față de media perioadei din calendar. Hidrologii au venit cu avertizări în ceea ce privește creșterea acestui nivel.
Debitul Dunării la intrarea în țară, secțiunea Baziaș, va fi în creștere, acesta va atinge valoarea de 7900 de m3/s, în intervalul 22-29 septembrie, astfel se va situa peste media multianuală a lunii septembrie care era de 3800 m3/s, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
Debitul Dunării dublu față de media perioadei
În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în creștere în general, exceptând prima parte a intervalului de prognoză, când vor fi în scădere ușoară pe sectorul Bechet - Turnu Măgurele.
Debitul Dunării la intrarea în țară, secțiunea Baziaș a fost în creștere, iar duminică dimineață avea valoarea de 6100 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie 3800 m3/s. În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.
Care este situația pe râurile interioare
În ceea ce privește râurile interioare, prognoza pentru această săptămână indică debite medii zilnice, în general, în scădere.
Potrivit INHGA, debitele vor fi în scădere pe râurile din bazinele hidrografice Someş, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe cursurile Siretului, Prutului, pe cursul mijlociu şi inferior al Mureşului şi relativ staționare pe celelalte râuri din ţară.
”Debitele medii zilnice vor fi, în general, în scădere, exceptând râurile din sudul ţării unde vor fi relativ staționare. Sunt posibile creșteri izolate de niveluri şi debite, în a doua parte a intervalului de prognoză, pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte, cu probabilitate mai mare în vestul ţării, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ prognozate şi propagării", au avertizat hidrologii.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.