Cum să faci răcoare în casă, fără aer condiționat? Sfaturile experților, în vreme de caniculă

Ştefan Cojocaru | Publicat: 07.07.2025 22:55
România se sufocă în plin cod roșu de caniculă, iar specialiștii informează despre cum te poți răcori în casă, chiar dacă nu ai un aparat de aer condiționat.
În contextul scumpirilor din ultima perioadă, când prețul kilowatului s-a dublat după ce a expirat plafonarea la energia electrică, românii chiar dacă au aparate de aer condiționat preferă să le țină închise, pentru a face economie.
Cum să te răcorești, fără să pornești aerul condiționat
Pentru toți aceștia, dar și pentru persoanele care nu au un aparat de aer condiționat instalat în casă, există mai multe variante.
„Crearea efectului de conductă de aer prin casă, unde aerul este atras prin camere, pleacă prin ferestre superioare. Începe de sus, închide jaluzelele acolo unde bate soarele și lasă ferestrele deschise pe partea nordică. Noaptea, deschide ferestrele orientate spre sud, dacă se poate, și aerul ‘întrerupe’ căldura acumulată”, explică Mike Tipton, un profesor de fiziologie umană aplicată. Acesta atrage atenția că prin fluxul de aer poate fi controlat în beneficiul tău.
Joseph Holman recomandă să îți transformi casa într-o peșteră, prin oprirea circulației aerului exterior pe vreme de caniculă și protejarea întregii case:
„Stinge lumina, oprește circulația aerului exterior — chiar dacă pare că un curent ar aduce aer mai rece, tot intră aer fierbinte. Filmuri autoadezive reflectorizante pe geamuri, jaluzele integrate, sticlă termoreflectivă”, spune acesta.
Mai poți folosi un ventilator, pe care să îl poziționezi cu fața către exterior la o fereastră deschisă, pentru că el va atrage tot aerul fierbinte care intră în cameră și creează în același timp un curent plăcut și senzația de răcoare.
Elimină pe cât posibil toate sursele de căldură internă, așa cum sunt aparatele electrice, lumina incandescentă și electrocasnicele mari, pentru că ele aduc un aport termic ridicat.
Un alt lucru pe care îl poți face este să înlocuiești luminile normale cu becuri de tip LED, cele care eliberează mult mai puțină căldură. Evită sp gătești la interior în timpul orelor de vârf. Dacă locuiești la curte, poți planta pe lângă casă brazi sau copaci care pot furniza umbră, fără să blocheze lumina.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











