Codul Rutier 2024. Amenzile au crescut, se schimbă modul de obţinere a permisului auto
Redactia | Publicat: 05.03.2024 11:19 | Actualizat: 05.03.2024 11:21
Sancţiuni mai mari, modificări în privinţa susţinerii examenului pentru obţinerea permisului auto, dar şi alte modificări au fost efectuate în Codul Rutier, în 2024.
Şoferii vor trebui să fie mai atenţi în trafic, după ce Ordonanţa de Urgenţă privind modificările fiscale a avut implicaţii şi în creşterea punctului de amendă. De la 145 lei, acesta este acum 165 lei. Mai mult, şi modul de calcul s-a schimbat, iar acum valoarea punctului de amendă se calculează în funcţie de salariul minim brut pe ţară, fiind 5%.
Cât este punctul de amendă în 2024?
Noul sistem pentru contravenţiile rutiere presupune două sau trei puncte de amendă pentru încălcările din clasa !, patru sau cinci puncte pentru clasa a II-a, de la şase până la opt puncte de amendă pentru clasa a III-a, clasa a IV-a conţine de la nouă până la 20 de puncte amendă, iar în clasa a V-a de contravenţie se dau de la 21 până la 100 de puncte, în cazul persoanelor juridice.
Şi sancţiunile au fost modificate, prin urmare atunci când un şofer nu respectă regulile de prioritate pentru pietoni sau biciclişti, vor fi nevoiţi să scoată din buzunar până la 825 de lei. Depăşirea vitezei auto cu peste 50 de kilometri pe oră înseamnă amenzi curpinse între 1485 şi 3.300 de lei.
Cum se va lua permisul auto în 2024, conform Codului Rutier?
Şi parcarea neregulamentară se va taxa mai mult, prin urmare valorile vor fi cuprinse între 330 şi 495 lei, faţă de 290-435 lei, cât era anterior.
Pentru îmbunătăţirea siguraţei rutiere atât pentru şofer, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic au fost introduse o serie de modificări şi în privinţa modului de obţinere a permisului auto.
Asfel, vor fi introduse întrebări în testarea scrisă cu privire la identificarea riscurilor în trafic, conduită preventivă şi sisteme ce duc la un condus mai sigur. Pentru asta, şcolile de şoferi auto vor trebui să facă modificări în modul de predare, pentru a se asigura că toţi candidaţii la permisul de conducere îşi însuşesc toate regulile noi. Este vorba despre un proces de modernizare survenit de la Uniunea Europeană, ce le-a solicitat ţărilor să includă toate aceste modificări, inclusiv digitalizarea permiselor auto. Dar rămâne de văzut dacă şi România va adera la această propunere din partea UE.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.