Ce este Uber Melc? De ce s-a lansat şi de ce se tem românii să folosească aplicaţia
Redactia | Publicat: 20.03.2024 21:14 | Actualizat: 20.03.2024 21:53
Din cauza noilor propuneri pentru legea ridesharing-ului, compania Uber a decis să protesteze prin înfiinţarea variantei Uber Melc.
Conform reprezentanţilor Uber, dacă noile prevederi ale legii ar ajunge să intre în vigoare, undeva la 90% dintre şoferi nu vor mai putea să utilizeze platforma, iar din această cauză vor avea de suferit toţi clienţii. Preţurile vor fi mai mari, iar timpii de aşteptare vor creşte vertiginos.
Ce este Uber Melc?
Amendamentul care le dă bătăi de cap celor de la Uber a fost publicat de Ministerul Transporturilor pe data de 8 martie 2024, venind ca o completare la OUG 49 din 2019, iar schimbarea care se pregăteşte ar urma să afecteze peste 90% din maşinile care funcţionează în acest moment pe platforma Uber.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România a reacţionat imediat la iniţiativa celor de la Uber, de a crea Uber Melc, şi le sugerează „să nu se rezume la atașarea textului de lege care reglementează taximetria, ci să atașeze și mesajele transmise de conducerea companiei către cei care au intrat pe piață prin acțiuni de lobby sau trafic de influență (după caz), dar mai ales acele mesaje prin care li se dădeau indicații despre felul în care ar trebui să ajungă până la lupte de stradă și la anarhie, dacă unele guverne opun rezistență!”.
Aplicaţia Uber Melc a fost lansată pentru a demonstra cât de mult va fi îngreunat traficul şi mobilitatea urbană la noi în ţară, în cazul în care constrângerile legii vor fi aplicate. Uber şi Bolt vor avea de suferit, iar beneficiarii acestor norme vor fi taximetriştii.
De ce nu le este avantajoasă noua lege?
Aplicaţia are costuri sporite, timpi mari de aşteptare, având în vedere că sunt disponibile sub 10% dintre maşinile existente în platformă, întocmai cum susţine Uber că s-ar întâmpla, dacă legea va trece.
Taxele pentru companiile de ridesharing ar urma să crească, iar maşinile închiriate sau în comodat vor ajunge să fie eliminate, urmând ca cele rămase să poată facă Uber sau Bolt doar în judeţele în care sunt înmatriculate. Aceste noi reguli i-ar determina pe şoferii care lucrează în regim part time să renunţe complet la Uber.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.