Ce alimente îți agravează simptomele alergiei la ambrozie? Lista de evitat

Redactia | Publicat: 23.09.2025 20:18
Este sezonul alergiilor și în special cel al ambroziei. Pentru cine nu știa deja, există o serie de alimente care pot pune gaz pe foc în cazul în care aveți această sensibilitate.
Este sezonul alergiilor și în special cel al ambroziei. Pentru cine nu știa deja, există o serie de alimente care pot pune gaz pe foc în cazul în care aveți această sensibilitate.
Explicația este cât se poate de simplă și anume există unele alimente care ajung să aibă reacții încrucișate în contact cu polenul de ambrozie ori sunt bogate în histamină, acea substanță care amplifică atât inflamația cât și congestia nazală.
Lista alimentelor de evitat, dacă ai alergie la ambrozie
În continuare vă prezentăm o listă a alimentelor pe care fie le evitați, fie le excludeți total din alimentația zilnică pe timpul sezonului de ambrozie. Sezonul de vârf este august - octombrie, atunci când sistemul tău imunitar este deja iritat și dacă ajungi să consumi proteine din anumite alimente, corpul tău le va confunda cu proteinele din polenul de ambrozie și vor apărea simptome precum mâncărimea orală, furnicăturile la buze, usturime în gât sau îți va curge nasul.
În cazul în care consumi alimente cu o concentrație bogată de histamină sau care au ca rol eliberarea ei atunci să te aștepți ca rinoreea, strănutul sau mâncărimea oculară să fie amplificate. Va trebui ca în aceste 90 de zile ale sezonului de vârf de ambrozie să reduci pe cât posibil expunerea la acești triggeri, polen sau histamină alimentară pentru a putea ține sub control simptomele.
Alimentele pe care să le eviți, dacă ești alergi la ambrozie:
- pepenele roșu, pepenele galben, castravetele, dovlecelul sau honeydew
- bananele
- mușețelul, echinaceea, floarea soarelui sau anghinare, sub formă de ceaiuri
- semințele de floarea soarelui și uleiul nerafinat
- țelina, morcovul, condimentele precum anasonul sau coriandru și amestecurile care conțin pelin sau armurariu
- altr alimente bogate în histamină sunt brânzeturile maturate, salamurile, peștele afumat, varza murată, sos de soia, roșiile, vinetele, spanacul, berea sau vinul și ciocolata
- de evitat este și mierea crudă sau care conține polen, plus suplimentele pe bază de polen
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











