Caz șocant în Târgu Jiu. Un tânăr de 16 ani a murit, după ce a așteptat 6 ore să fie operat de medici
Ene Valentina | Publicat: 13.11.2024 17:32 | Actualizat: 13.11.2024 18:46
Un caz dramatic petrecut la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu a scos la iveală vulnerabilitățile grave ale sistemului medical românesc. Un adolescent de 16 ani, adus de asistenta sa maternală în stare critică, a decedat după ce a fost diagnosticat cu peritonită, o afecțiune ce necesita o intervenție chirurgicală imediată.
Deși era cunoscută urgența situației, medicul chirurg de gardă a refuzat să opereze, considerând că adolescentul trebuie transferat la o altă unitate medicală din Craiova, la peste 100 de kilometri distanță. Din păcate, tânărul a murit pe patul de la Unitatea de Primiri Urgențe, în timp ce ambulanța cu echipajul medical necesar era așteptată.
Tragedia a lovit familia tânărului din Târgu Jiu
Băiatul fusese crescut de la trei ani de asistenta maternală după pierderea părinților biologici și ajunsese la spitalul din Târgu Jiu cu simptome severe: abdomenul dur și tensionat. Investigațiile făcute la Unitatea de Primiri Urgențe au confirmat diagnosticul de peritonită, iar medicii au stabilit că este necesară o operație pentru a-i salva viața. Cu toate acestea, medicul chirurg pediatru era în concediu medical, iar chirurgul de gardă a ales să nu intervină chirurgical, ci să organizeze transferul către Craiova, întrucât acolo existau condiții mai bune pentru un astfel de caz.
„Mi l-au ținut mult timp și mi l-au plimbat dintr-o parte în alta și au zis că nu e de competența lor niciunul și copilului meu îi era rău și nu au făcut nimic. Și au tot așteptat să vină cei de la Craiova pentru că voiau să se spele pe mâini”, a declarat Bianca Iacob, asistentă maternală.
De asemenea, Serviciul de Ambulanță Gorj nu a putut asigura imediat o ambulanță cu echipaj complet, astfel că s-a solicitat una de la Craiova, întârziind și mai mult procesul. Adolescentul a așteptat aproape șase ore în spital înainte să se stingă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la coordonarea și capacitatea de reacție a echipelor medicale.
„Marea majoritate a ambulanțelor au un deficit marcant de medici. Gorjul nu face excepție. Protocolul spune că existau variante prin care se pot rezolva aceste situații. Cea mai întâlnită, mă mir că aseară nu s-a întâmplat, este ca medicul spitalului județean să se urce în ambulanța noastră și să plece acolo unde este nevoie, la clinica universitară”, a explicat Tibi Tătaru, manager Ambulanţa Gorj.
Reacțiile autorităților și sancțiunile
În urma tragediei, autoritățile au intervenit prompt. Colegiul Medicilor din România a deschis o anchetă, iar Poliția a început un dosar penal pentru ucidere din culpă. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a aplicat sancțiuni financiare de 3.000 de lei atât chirurgului care a refuzat intervenția, cât și medicului de la Urgențe care a preluat inițial cazul. Conform DSP, fișele medicale au fost incomplete, nefiind trecute toate mențiunile necesare și nici ora exactă la care băiatul a ajuns la camera de gardă.
În plus, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu a dispus formarea unei comisii de cercetare disciplinară pentru a analiza circumstanțele și deciziile luate în acest caz. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor, a subliniat necesitatea unei anchete rapide și transparente pentru a clarifica toate detaliile și pentru a înțelege unde au fost greșelile.
Medicul de gardă, dr. Amza David, a ales să explice pe rețelele de socializare cum a gestionat cazul și a punctat provocările și lipsurile din cadrul spitalului din Târgu Jiu. Potrivit acestuia, decizia de a nu opera a fost motivată de lipsa unor resurse esențiale și de presiunea enormă pusă pe medicii care trebuie să ia hotărâri rapide, adesea în absența echipamentelor și personalului adecvat.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.