Au fost emise primele buletine electronice la Cluj. La București vor disponibile în aproape două luni, apoi în toată țara

Gabriela Gogu | Publicat: 21.03.2025 09:41 | Actualizat: 21.03.2025 11:36
Primele cărți de identitate electronice au fost emise la Cluj. Proiectul pilot se va extinde în toată țara în lunile următoare. Echipate cu cip, noile buletine au dimensiunea unui card bancar și sunt prevăzute cu tehnologii avansate de securitate. Copiii sub 14 ani vor putea beneficia de aceste cărți de identitate electronice, la cererea părinților.
Clujul este primul județ din România unde noile cărți de identitate electronice sunt de acum accesibile pentru cetățeni. Pentru a obține un astfel de buletin, locuitorii nu sunt nevoiți să se prezinte personal la Serviciul pentru Evidența Populației cu dosare pline de documente, pentru că întregul proces a fost digitalizat.
Au fost emise primele buletine electronice la Cluj
Cătălin Giurescu, directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, a explicat că procesul de obținere a noilor cărți de identitate s-a simplificat semnificativ.
Certificatele de stare civilă sunt scanate, cererea este generată automat pe baza datelor deja existente în sistem, iar informațiile despre domiciliu sunt preluate direct printr-o interconectare cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Românii vor putea alege între două tipuri de cărți de identitate: cu cip și fără cip. Cea cu cip va conține mai multe informații, inclusiv semnătura electronică, și va fi oferită gratuit. În schimb, pentru cartea de identitate fără cip, va exista o taxă de 39 de lei, iar aceasta nu va permite titularului să călătorească în afacerea țării.
Printre avantajele principale ale noii cărți de identitate se numără dimensiunea standardizată, similară cu cea a cardurilor bancare, și conformitatea cu normele europene.
Mai mult, cartea electronică va include elemente de securitate avansate, ce asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate. Aceasta va putea fi utilizată și ca document de călătorie, va oferi acces la servicii electronice și va permite semnătura electronică.
Un alt aspect important menționat de MAI este faptul că, în perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate va fi acoperită din fonduri externe nerambursabile, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Elementele distincte de identificare
În ceea ce privește datele conținute de noul document, acestea vor include informații precum nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, CNP, semnătura olografă și imaginea facială. În formatul electronic, vor fi adăugate și informații suplimentare, precum prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului, precum și certificatele digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











