Alimentele pe care ești obligat să le consumi înainte de data de expirare. Riști toxiinfecție alimentară

Ştefan Cojocaru , Redactia | Publicat: 07.03.2025 08:48 | Actualizat: 07.03.2025 08:50
Mare atenție la termenul de valabilitate al produselor pe care le consumi. Deși există multe alimente care nu expiră niciodată, există și altele care sunt perisabile.
Și care odată consumate în afara datei de consum pot deveni toxice pentru organism și poți ajunge să ai o toxiinfecție alimentară de toată frumusețea. Neglijența ne poate aduce probleme de sănătate grave. De aceea este foarte important să citiți cu atenție etichetele produselor și să le consumați înainte de data de expirare. Vorbim astăzi despre alimentele cu riscuri, cele care ar trebui să fie consumate chiar înainte să ajungeți la data respectivă.
Produsele alimentare la care trebuie să ai mare grijă
Și nu ne referim aici neapărat la faptul că pot avea gust ciudat, ori un miros ușor neplăcut. Ci la faptul că în ciuda aspectului aparent normal, ele pot fi toxice pentru organism. Carnea și peștele pot provoca intoxicații severe grave,d acă sunt consumate după data de expirare și asta pentru că reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor serioase precum Salmonella, Listeria și e-coli. Puteți avea intoxicații grave, probleme digestive și alte complicații.
Carnea de pui devine periculoasă dacă este ținută mai multe zile în frigider și peștele se va strica mult mai repede. Chiar dacă ați apucat să le gătiți, nu vă gândiți că așa le prelungiți termenul de valabilitate, nici vorbă.
Nu te baza neapărat pe miros atunci când vrei să verifici dacă un produs a expirat, mai ales dacă l-ați ținut în frigider.
Sucurile proaspăt stoarse sunt și ele terenul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Chiar dacă nu au conservanți, acestea nu sunt sănătoase dacă sunt ținute mai mult timp în frigider. Se consumă proaspete pentru că atât timp cât nu au fost supuse tratamentelor termice, vor deveni periculoase pentru sănătatea ta.
Alte alimente la care trebuie să ai mare grijă sunt salatele cu cartofi, carne sau pește, care pot deveni adevărate bombe bacteriene, în cazul în care sunt consumate după ce au stat câteva zile în frigider. Pateurile se consumă și ele în termen și, dacă le-ați desfăcut și le-ați lăsat în frigider la păstrat, trebuie să rețineți că este necesar să le consumați la cel târziu 24 de ore.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











