25 aprilie, Izvorul Tămăduirii. Zi specială în biserici. Ce reprezintă

Redactia | Publicat: 25.04.2025 12:02
În prima zi de vineri după Paște este Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare dedicată Maicii Domnului.
Aceasta este una dintre sărbătorile cu dată schimbătoare de peste an, care are loc în funcție de ziua în care pică Paștele. Această sărbptoare reunește credința, speranța și rugăciunea, având originea în secolul al V-lea, atunci când împăratul Leon cel Mare a descoperit un izvor cu apă vindecătoare în apropiere de Constantinopol, iar de atunci această apă a fost considerată ca fiind purtătoare de har. O biserică a fost ridicată pe acel loc, devenit de pelerinaj.
Ce reprezintă Izvorul Tămăduirii?
„Izvorul Tămăduirii nu este doar o aducere aminte a unei minuni din trecut, ci o realitate vie, care se repetă în viața fiecărui credincios care se apropie cu credință și evlavie de Maica Domnului”, a spus astăzi Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, în cadrul slujbei de pe Colina Bucuriei, în București, care a continuat:
„Maica Domnului este icoana Bisericii. Ea, care a purtat în pântece pe Dumnezeu Cuvântul, este pentru noi toți chipul smereniei și al dragostei nemărginite. În această zi, în care cinstim Izvorul Tămăduirii, ne amintim că ea este mijlocitoarea noastră înaintea lui Dumnezeu, iar harul tămăduitor care izvorăște din sânul Bisericii este lucrarea Fiului ei, Hristos, prin mijlocirea și rugăciunea ei neîncetată.”
În toate bisericile din țară și din afară astăzi a avut loc o slujbă specială de sfințire a apei, numită Agheasmă Mică, iar preoții s-au rugat pentru sănătatea sufletească și trupească a celor prezenți în biserici.
În mai multe zone din țară, femeile nu spală în această zi, fiind marcată în calendarul creștin ortodox prin cruce roșie. Nu se lucrează nici în gospodării, deoarece se consideră că apa este una sfințită, iar cine va munci astăzi va atrage bolile asupra sa. Totodată, se spune că cine se roagă de Izvorul Tămăduirii va primi vindecare chiar și de bolile grele.
„Izvorul Tămăduirii este mai mult decât o sărbătoare cu cruce roșie. Este o chemare la rugăciune, la pocăință și la redescoperirea milei divine. Fiecare lacrimă sinceră și fiecare rugăciune rostită din inimă ajung la Maica Domnului, care, cu blândețea ei, mijlocește pentru noi toți”, a anunțat pe Facebook Patriarhia Română.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











