UPDATE! Klaus Iohannis a făcut anunțul legat de alegerile parlamentare! Șeful statului refuză să demisioneze
Ene Valentina | Publicat: 27.09.2024 14:27 | Actualizat: 27.09.2024 16:16
Klaus Iohannis (65 de ani), actualul președinte al României, a făcut ultimele declarații cu privire la candidatura la parlamentare. Șeful statului rămâne în funcție până la finalizarea mandatului.
UPDATE 14:37 : Klaus Iohannis nu se mai gândește la alegerile parlamentare. Șeful statului a anunțat că refuză să facă parte din Parlament și că va rămâne în funcție până la finalizarea mandatului.
„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.
Știrea inițială:
Situația politică din România capătă noi nuanțe odată cu apropierea alegerilor parlamentare din decembrie. În centrul atenției se află președintele Klaus Iohannis, care, deși își încheie mandatul la finalul anului, este vizat de discuții cu privire la o posibilă candidatură pentru un post în Parlament.
Totuși, această inițiativă ridică semne de întrebare și provoacă tensiuni politice, în special în cadrul Partidului Național Liberal (PNL), dar și în rândul minorităților etnice din România.
Klaus Iohannis ar fi vrut să rămână în Parlament
PNL nu a renunțat la planul de a-l include pe Klaus Iohannis în alegerile parlamentare. Într-o încercare inițială, liberalii au propus o modificare a legii electorale care să permită președintelui în funcție să candideze pe listele unui partid în ultimele trei luni ale mandatului. Acest model era inspirat din cazul fostului președinte Ion Iliescu, care a reușit să candideze pentru un post parlamentar în condiții similare.
Totuși, proiectul a întâmpinat opoziția fermă a Partidului Social Democrat (PSD), care a refuzat să sprijine modificarea legii. Ca urmare, PNL a retras inițiativa legislativă, orientându-se către obținerea unei clarificări legale din partea BEC.
Unul dintre subiectele fierbinți este dacă Iohannis va putea candida la alegerile parlamentare pe listele unui partid politic, în special ale PNL, fără a fi obligat să demisioneze din funcția de președinte al României. PNL a cerut clarificări de la Biroul Electoral Central (BEC) pe această temă, însă decizia finală a fost amânată, din cauza absenței reprezentantului partidului la întâlnirea de joi, urmând ca discuțiile să fie reluate vineri.
Klaus Iohannis, exclus de pe listele minorității germane
Un alt element de incertitudine vine din partea Federației Democratice a Germanilor din România (FDGR), care a anunțat public că nu va susține candidatura lui Klaus Iohannis pe listele minorității germane pentru Camera Deputaților. Deputatul Ovidiu Ganț, reprezentantul FDGR, a declarat că lista de candidați a fost deja stabilită și aprobată de Biroul Electoral Central, ceea ce înseamnă că nu mai există loc pentru includerea actualului președinte.
„Nu am auzit așa ceva (n.r. de ideea ca Iohannis să fie susținut la alegerile parlamentare de FDGR). Noi am decis încă din primăvară lista de candidați. Am depus-o la Biroul Electoral Central miercuri și azi, la ora 12, este ședința de validare. Lista începe cu mine și continuă cu Thomas Șindilariu, Andreea Ross și Christine Manta Klemens. BEC va valida aceste candidaturi”, a precizat deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al minorității germane, ales pe lista FDGR.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.