Discursul lui Klaus Iohannis, după 10 ani în care a fost președintele României. Ce le-a transmis românilor înainte de 1 Decembrie

Klaus Iohannis Galerie foto (1 fotografii): Discursul lui Klaus Iohannis, după 10 ani în care a fost președintele României. Ce le-a transmis românilor înainte de 1 Decembrie
Foto: Facebook  |   Klaus Iohannis

Ene Valentina   |   Publicat: 30.11.2024 18:50   |  Actualizat: 30.11.2024 21:21

În ajunul Zilei Naționale a României, președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs cu o încărcătură profundă, adresat întregii națiuni. Momentul a marcat o retrospectivă a celor 10 ani de mandat, dar și un apel la unitate și vigilență împotriva extremismului.

Într-o abordare neobișnuit de personală, președintele a recunoscut provocările, greșelile și succesele perioadei în care a ocupat cea mai înaltă funcție în stat, oferind astfel o radiografie a unei Românii în transformare.

Klaus Iohannis le-a vorbit românilor cu o zi înainte de 1 Decembrie

Klaus Iohannis a descris ultimii 10 ani ca fiind plini de încercări, dar și de oportunități. Reforma justiției, crizele politice și pandemia globală au fost doar câteva dintre momentele critice gestionate de administrația prezidențială.

Președintele a subliniat că, deși nu toate deciziile sale au fost bine primite, ele au fost luate în spiritul interesului național. Cu această ocazie, Iohannis și-a cerut scuze în fața românilor pentru unele hotărâri care ar fi putut genera nemulțumiri, o rară recunoaștere publică a erorilor într-un climat politic dominat adesea de lipsa responsabilității.

Discursul lui Iohannis a fost, de asemenea, un prilej pentru a condamna vehement extremismul care începe să își facă loc pe scena politică românească. Președintele a făcut referire directă la Călin Georgescu, un nume asociat cu discursurile radicale și antidemocratice, și a atras atenția asupra riscului pe care astfel de tendințe îl reprezintă pentru stabilitatea democrației.

Discursul lui Klaus Iohannis, după 10 ani în care a fost președinte

”Vă îndemn să privim înapoi la sacrificiile, precum și la lupta și sacrificiile făcute pentru libertatea noastră. Deciziile noastre de astăzi vor influența semnificativ viața generațiilor viitoare și destinul țării noastre.

România are o istorie tumultuoasă, presărată cu momente de glorie și multe momente dramatice. Pe 1 decembrie 1918, înaintașii noștri au înfăptuit, la Alba Iulia, Marea Unire. De atunci, am trecut prin războaie, dictatură, revoluție. Am reușit să depășim aceste crize și să ne ridicăm mai puternici decât înainte.

În acest an, marcăm trei decenii și jumătate de la Revoluția din 1989, moment în care dictatura comunistă a luat sfârșit. România membră a UE și NATO nu s-a înfăptuit într-o zi, nu doar prin sacrificiile unei singure generații sau prin strădania unui guvern, ci prin lupta unor generații la rând, ghidate de viziunea umanistă și democratică a elitelor noastre.

Dragi români, sărbătoarea din acest an are o însemnătate aparte. Este ultima dată când mă adresez dvs, de Ziua Națională, ca președinte al României. Mă despart de această responsabilitate cu emoție, cu recunoștință, și cu o admirație deosebită pentru dumneavoastră, cetățenii țării noastre. 10 ani am avut privilegiul de a vă reprezenta. 10 ani în care am încercat să fiu un susținător al idealurilor dumneavoastră.

Am trăit clipe de bucurie, dar și momente care au pus națiunea noastră la grea încercare. Am văzut sacrificii și curaj care m-au inspirat și care m-au motivat să merg mai departe. Poporul român este puternic și atașat valorilor democratice și sunt convins că va continua să apere aceste valori. În acest ultim deceniu, România a făcut pași uriași înainte, am investit masiv în infrastructură, am reformat instituțiile publice și am consolidat siguranța națională. Mai avem, cu siguranță, multe de îmbunătățit.

Cert este că România de astăzi este ferm angajată de drumul către progres, dar nu este ferită de provocări și potențiale crize. Fiecare etapă din istoria recentă a națiunii noastre a avut încercările ei, iar în ultimii 10 ani am traversat crize care nu numai că au fost foarte grave, ci s-au și suprapus și ne-au testat la maxim.

Amenințările din primul mandat la adresa statului de drept, pandemia de Covid-19, riscurile de securitate generate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei sunt doar câteva momente majore care au marcat acest ultim deceniu.

Prin eforturi și coeziune, prin eforturile și deciziile luate, România a devenit mai puternică și stabilă. Cel mai important demers al meu, proiectul România Educată, s-a concretizat în promulgarea noilor legi ale educației care au format cadrul pentru reforma sistemului de învățământ. Schimbările se vor vedea în timp și vor fi vizibile cu noile generații.

Am întărit capacitatea statului român de a-și apăra cât mai bine cetățenii. Acordarea a 2,5% din PIB s-a dovedit cu totul justificată. Avem un război la graniță, ceva ce părea unora imposibil de conceput acum câțiva ani. România și-a întărit armata și a început să se alinieze pe deplin la nivelurile NATO. România a început să-și construiască o foarte bună reputație internațională și să fie apreciată de aliați.

În ceea ce privește UE, România a avut un rol activ, iar, printr-o implicare constantă, Republica Moldova este pe cale de a-și împlini idealul european. Totodată, am susținut permanent că avem nevoie de acțiuni concrete în beneficiul cetățenilor. Datorită implicării din ultimul meu mandat, avem astăzi acces la impresionante sume puse la dispoziție de UE. Prin PNRR, România poate recupera mare parte din decalajele față de vestul Europei, poate să-și dezvolte infrastructura rutieră, poate construi școli și spitale, se poate dezvolta.

Întotdeauna am pus la baza deciziilor mele atributul constituțional, care m-a ghidat permanent ca președinte, acela de a apăra democrația. Am fost și rămân un promotor fervent al statului de drept, pentru că doar prin integritate putem construi o societate în care fiecare cetățean să se simtă protejat și respectat. Finalizarea MCV, un important obiectiv al României, a reconfirmat angajamentul pro-european puternic și progresele pe care țara noastră le-a făcut în reforma justiției și lupta împotriva corupției.

Pentru un om de stat, prioritar este să decidă, astfel încât, mai ales într-un context cu crize multiple, țara să se poată dezvolta, economia să poată crește, instituțiile să se modernizeze iar cetățenii să fie apărați în fața oricăror amenințări.

La finalul celor două mandate de președinte, vreau să vă mulțumesc, dragi români din țară și de peste hotare. Știu că am făcut greșeli, unele alegeri în care am investit speranță și încredere nu au trecut testul timpului, iar pe unii dintre dvs. i-am dezamăgit. Vreau să vă cer iertare, pentru că, de-a lungul timpului am luat decizii care v-au nemulțumit. Timpul nu poate fi dat înapoi, dar vă asigur că la baza acțiunilor mele a stat un singur lucru: identificarea celor mai bune soluții pentru bunăstarea, siguranța și prosperitatea României și a cetățenilor săi.

Dragi români, urmează încă două rânduri de alegeri, parlamentare și prezidențiale, care vor defini direcția în care va merge România în următorii ani. Rezultatele voturilor de acum o săptămână ne-au adus într-un nou moment de cumpănă. Alegerile de mâine și cele ce urmează nu vor fi numai despre politici și viziuni. Nu votăm nici pentru a sancționa și recompensa pe cineva, ci pentru a rămâne o țară a libertății, sau a ne prăbuși într-o izolare toxică și într-un trecut întunecat. Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, pe de-o parte democrația și valorile fundamentale și, pe de altă parte, izolaționismul, misticismul extremism și ura față de pluralismul occidental.

Alegerile parlamentare de mâine sunt extrem de importante, deoarece președintele nu va putea alege decât un premier care să aibă majoritate în parlament. Asta depinde de votul dumneavoastră de mâine. Știu că în urma evenimentelor din ultimele zile simțiți că vă pierdeți încrederea în legitimitatea voturilor, care reprezintă esența democrației. Fac un apel la toate autoritățile implicate în gestionarea procesului electoral să nu uite că este imperativ ca rezultatele electorale să se bucure de credibilitate și să reflecte voința cetățenilor.

Fiecare cetățean are un rol esențial în conturarea viitorului țării noastre. Alegem valorile și direcția în care vrem să mergem ca națiune. România trebuie să-și consolideze orientarea indiscutabilă către valorile europene și euroatlantice, este un parcurs pe care ni l-am asumat și l-am obținut prin sacrificii. Votul este un drept pentru care semenii noștri au luptat, unii plătindu-l cu sânge. Într-o epocă în care vedem o creștere a extremismului, populismului și dezinformării, este important să combatem discursul fals, pacificator.

Politicienii care îl folosesc vor o societate aflată în totală opoziție cu cea care reușea, în 1918, să înfăptuiască Marea Unire. Nu există personalități mesianice care să fie posesoarele unor soluții miraculoase. Asta înseamnă mai puțină libertate, mai multă suferință, privațiuni și pierderea unor drepturi care acum sunt garantate.

Viitorul României depinde de fiecare dintre noi. România prosperă este posibilă doar dacă ne implicăm, dacă ne păstrăm solidaritatea și dacă muncim împreună pentru un bine comun. În această zi de sărbătoare națională, vă chem să rememorăm sacrificiile făcute de cei care au crezut în această țară, de cei care au crezut în România, să ne amintim că suntem puternici doar când suntem uniți. Să punem pe primul loc binele comun. Avem nevoie de unitate și de solidaritate pentru a merge mai departe.

Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în toți acești ani, pentru sprijinul, criticile și răbdarea dvs. Dincolo de funcție și responsabilitate, voi rămâne un apărător al valorilor fundamentale care ne definesc ca popor. Așa arată o națiune mare, o națiune puternică și a fost cea mai înaltă onoare și cea mai de preț demnitate să fiu președintele României pentru două mandate. Să celebrăm împreună, cu certitudinea că viitorul țării noastre va fi pe măsura spiritului nostru național. La mulți ani România, la mulți ani, români!”


Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Ce reguli trebuie să respecte românii în al doilea tur de alegeri prezidențiale. Este strict interzis să faci asta pe 18 mai
Ce reguli trebuie să respecte românii în al doilea tur de alegeri prezidențiale. Este strict interzis să faci asta pe 18 mai
Ce reguli trebuie să respecte românii în al doilea tur de alegeri prezidențiale. Este strict interzis să faci asta pe 18 mai
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Campania electorală s-a încheiat azi, în mod oficial
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Campania electorală s-a încheiat azi, în mod oficial
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Campania electorală s-a încheiat azi, în mod oficial
Radu Banciu, despre absența lui George Simion: ''E la Roma, după ce l-a susținut pe contracandidatul primarului din Varșovia''
Radu Banciu, despre absența lui George Simion: ''E la Roma, după ce l-a susținut pe contracandidatul primarului din Varșovia''
Radu Banciu, despre absența lui George Simion: ''E la Roma, după ce l-a susținut pe contracandidatul primarului din Varșovia''
Traseul candidatului Nicușor Dan la Cotroceni | Cine este candidatul independent care după ce a fost ales de două ori primarul Capitalei, vrea să devină președinte
Traseul candidatului Nicușor Dan la Cotroceni | Cine este candidatul independent care după ce a fost ales de două ori primarul Capitalei, vrea să devină președinte
Traseul candidatului Nicușor Dan la Cotroceni | Cine este candidatul independent care după ce a fost ales de două ori primarul Capitalei, vrea să devină președinte
Nicușor Dan a explicat ce planuri are pentru România dacă va ajunge președinte: ”Orice e mai bine decât războiul”
Nicușor Dan a explicat ce planuri are pentru România dacă va ajunge președinte: ”Orice e mai bine decât războiul”
Nicușor Dan a explicat ce planuri are pentru România dacă va ajunge președinte: ”Orice e mai bine decât războiul”
Cu cine va vota Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor: ”Cu inima împăcată”
Cu cine va vota Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor: ”Cu inima împăcată”
Cu cine va vota Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor: ”Cu inima împăcată”
Cei cinci ”specialiști secreți” ai lui Mihai Rotaru! Cine sunt oamenii care îl sfătuiesc ce jucători să transfere
Cei cinci ”specialiști secreți” ai lui Mihai Rotaru! Cine sunt oamenii care îl sfătuiesc ce jucători să transfere
Cei cinci ”specialiști secreți” ai lui Mihai Rotaru! Cine sunt oamenii care îl sfătuiesc ce jucători să transfere
Fostul oficial din Liga 1 l-a distrus pe Lamine Yamal: ”Ești nebun?!”
Fostul oficial din Liga 1 l-a distrus pe Lamine Yamal: ”Ești nebun?!”
Fostul oficial din Liga 1 l-a distrus pe Lamine Yamal: ”Ești nebun?!”
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
Fostul fotbalist român a devenit șofer de tir după ce a scăpat din spatele gratiilor: ”Înainte nu îmi permiteam, acum duc familia în vacanță în toată lumea!”
Fostul fotbalist român a devenit șofer de tir după ce a scăpat din spatele gratiilor: ”Înainte nu îmi permiteam, acum duc familia în vacanță în toată lumea!”
Fostul fotbalist român a devenit șofer de tir după ce a scăpat din spatele gratiilor: ”Înainte nu îmi permiteam, acum duc familia în vacanță în toată lumea!”
ȘOCANT! L-a făcut praf pe David Popovici: 'Un sclav! Mi-e scârbă de el!'
ȘOCANT! L-a făcut praf pe David Popovici: 'Un sclav! Mi-e scârbă de el!'
ȘOCANT! L-a făcut praf pe David Popovici: 'Un sclav! Mi-e scârbă de el!'
'Mutu sau Hagi?'. Apropiatul 'Briliantului' a numit cel mai mare jucător din istoria României: 'M-a făcut să plâng, să îl înjur, să mă bucur'
'Mutu sau Hagi?'. Apropiatul 'Briliantului' a numit cel mai mare jucător din istoria României: 'M-a făcut să plâng, să îl înjur, să mă bucur'
'Mutu sau Hagi?'. Apropiatul 'Briliantului' a numit cel mai mare jucător din istoria României: 'M-a făcut să plâng, să îl înjur, să mă bucur'

Cele mai citite

Radu Banciu desființează dezbaterea electorală moderată de Micutzu: ''Un șters fără anvergură''
Radu Banciu desființează dezbaterea electorală moderată de Micutzu: ''Un șters fără anvergură''
Actualitate  |  14 Mai 2025, 23:30
1.
Radu Banciu desființează dezbaterea electorală moderată de Micutzu: ''Un șters fără anvergură''
Radu Banciu, despre absența lui George Simion: ''E la Roma, după ce l-a susținut pe contracandidatul primarului din Varșovia''
Radu Banciu, despre absența lui George Simion: ''E la Roma, după ce l-a susținut pe contracandidatul primarului din Varșovia''
Politică  |  14 Mai 2025, 21:54
2.
Radu Banciu, despre absența lui George Simion: ''E la Roma, după ce l-a susținut pe contracandidatul primarului din Varșovia''
Cum comentează Radu Banciu derapajul lui Simion la adresa lui Nicușor Dan: ”Când maghiarul a spus fără români și fără negrii, nu a fost derapaj”
Cum comentează Radu Banciu derapajul lui Simion la adresa lui Nicușor Dan: ”Când maghiarul a spus fără români și fără negrii, nu a fost derapaj”
Actualitate  |  15 Mai 2025, 21:50
3.
Cum comentează Radu Banciu derapajul lui Simion la adresa lui Nicușor Dan: ”Când maghiarul a spus fără români și fără negrii, nu a fost derapaj”
Delia, soția lui Lino Golden, a plecat de acasă după nuntă! Artistul recunoaște: „Am fost mai orgolioși ca niciodată. Eram cu un picior în groapă”
Delia, soția lui Lino Golden, a plecat de acasă după nuntă! Artistul recunoaște: „Am fost mai orgolioși ca niciodată. Eram cu un picior în groapă”
Delia, soția lui Lino Golden, a plecat de acasă după nuntă! Artistul recunoaște: „Am fost mai orgolioși ca niciodată. Eram cu un picior în groapă”
Ioana Ignat, deranjată de întrebările insistente despre viața ei personală! Cum le răspunde celor care o critică
Ioana Ignat, deranjată de întrebările insistente despre viața ei personală! Cum le răspunde celor care o critică
Ioana Ignat, deranjată de întrebările insistente despre viața ei personală! Cum le răspunde celor care o critică
Există șanse de împăcare între Andrada și Dan Alexa? Avocatul antrenorului a rupt tăcerea: ”Ce îmi spune clientul să fac, aia fac”
Există șanse de împăcare între Andrada și Dan Alexa? Avocatul antrenorului a rupt tăcerea: ”Ce îmi spune clientul să fac, aia fac”
Există șanse de împăcare între Andrada și Dan Alexa? Avocatul antrenorului a rupt tăcerea: ”Ce îmi spune clientul să fac, aia fac”
Cei cinci ”specialiști secreți” ai lui Mihai Rotaru! Cine sunt oamenii care îl sfătuiesc ce jucători să transfere
Cei cinci ”specialiști secreți” ai lui Mihai Rotaru! Cine sunt oamenii care îl sfătuiesc ce jucători să transfere
Cei cinci ”specialiști secreți” ai lui Mihai Rotaru! Cine sunt oamenii care îl sfătuiesc ce jucători să transfere
Fostul oficial din Liga 1 l-a distrus pe Lamine Yamal: ”Ești nebun?!”
Fostul oficial din Liga 1 l-a distrus pe Lamine Yamal: ”Ești nebun?!”
Fostul oficial din Liga 1 l-a distrus pe Lamine Yamal: ”Ești nebun?!”
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
Gică Hagi, ironizat în direct de Radu Naum: ”Repede la FCSB!”
Fostul fotbalist român a devenit șofer de tir după ce a scăpat din spatele gratiilor: ”Înainte nu îmi permiteam, acum duc familia în vacanță în toată lumea!”
Fostul fotbalist român a devenit șofer de tir după ce a scăpat din spatele gratiilor: ”Înainte nu îmi permiteam, acum duc familia în vacanță în toată lumea!”
Fostul fotbalist român a devenit șofer de tir după ce a scăpat din spatele gratiilor: ”Înainte nu îmi permiteam, acum duc familia în vacanță în toată lumea!”
ȘOCANT! L-a făcut praf pe David Popovici: 'Un sclav! Mi-e scârbă de el!'
ȘOCANT! L-a făcut praf pe David Popovici: 'Un sclav! Mi-e scârbă de el!'
ȘOCANT! L-a făcut praf pe David Popovici: 'Un sclav! Mi-e scârbă de el!'
'Mutu sau Hagi?'. Apropiatul 'Briliantului' a numit cel mai mare jucător din istoria României: 'M-a făcut să plâng, să îl înjur, să mă bucur'
'Mutu sau Hagi?'. Apropiatul 'Briliantului' a numit cel mai mare jucător din istoria României: 'M-a făcut să plâng, să îl înjur, să mă bucur'
'Mutu sau Hagi?'. Apropiatul 'Briliantului' a numit cel mai mare jucător din istoria României: 'M-a făcut să plâng, să îl înjur, să mă bucur'