Criză în guvernul Bolojan! Un ministru și-a pus demisia pe masă: "Nu dăm oameni afară și nu tăiem salariile"

Alexandru Gheorghe | Publicat: 01.07.2025 13:42 | Actualizat: 01.07.2025 14:32
Daniel David și-a pus demisia pe masa premierului Ilie Bolojan, precizând că, indiferent de măsurile care vor fi luate în alte domenii, nu va fi de acord ca în sectorul său să fie dați afară angajați și să fie reduse salariile.
Ministrul își susține până în pânzele albe angajații și anunță ferm că din educație și cercetare nu va concedia pe nimeni.
"Eu am spus foarte clar, iar premierul știe, că are demisia mea pe masă: am spus că pe termen scurt, indiferent ce facem cu măsurile pe care le luăm și ce gânduri avem, din educație și cercetare nu dăm oameni afară, în alte sisteme vedeți că discută despre disponibilizări. În plus, noi nu tăiem salariile. Nu am vorbit de venituri, repet vorbim de salarii", a declarat ministrul Daniel David, la Antena 3.
Ce planuri are Daniel David pentru viitorul Educației
Daniel David a făcut publice și planurile pe termen mediu și lung pentru sistemul educațional din România.
Pe termen mediu, ministrul a evidențiat necesitatea adoptării unei noi legi a salarizării unitare, care să asigure un salariu pentru profesorii debutanți echivalent cu salariul mediu brut pe economie.
"Pe termen lung, în ciuda crizei, politicul şi-a asumat aceste lucruri la solicitarea mea, în 2030 nu mai prorogăm 15 la sută din bugetul general consolidat de cheltuieli pe educaţie şi unu la sută din PIB pentru cercetare, ci ne apropiem treptat şi implementăm acel lucru. Invit pe toţi, şi pe elevi şi pe studenţi şi pe profesori... Ştiu că le este greu, pentru că dacă ai ceva şi pierzi nu ai cum să fii mulţumit, dar avem şansa să definim mecanismele la modul corect", a completat ministrul Educaţiei.
"În educație și cercetare nu ne permitem să dăm oameni afară"
Întrebat despre afirmația privind demisia sa, Daniel David a răspuns: "Premierul ştie foarte clar cum am discutat la preluarea acestui mandat. Eu am înţeles că analiza tehnico-financiară a scos în evidenţă aceste anomalii în zona educaţiei. Am spus da, le normalizăm, dar nu pot ieşi din cele două principii: raţionalitate, adică cum sunt practicile europene, şi principiul decenţei, cât ne permitem. Pe termen scurt, în educaţie şi în cercetare, nu cred că ne permitem să dăm oameni afară şi nici să ne gândim la reduceri de salarii".
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











