Câți președinți a avut România după 1989. Cine s-a luptat în turul doi de-a lungul timpului pentru un loc la Palatul Cotroceni?

Gabriela Gogu | Publicat: 13.05.2025 07:30 | Actualizat: 13.05.2025 12:42
După ce regimul comunist a căzut, în urma Revoluției din 1989, România a trecut prin multe schimbări, inclusiv la nivel de președinție. În cei peste 35 de ani de democrație, România a avut patru președinți aleși și trei președinți interimari.
De la Revoluția României din 1989 și până în prezent, țara noastră a avut câțiva șefi de stat în anii ce au trecut. Președinții României după 1989 au fost, în ordine cronologică: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
Președintele României cu cele mai multe mandate
Dintre președinții avuți de România după 1989, cele mai multe mandate le-a avut Ion Iliescu, respectiv trei mandate și un interimat. Durata acestora a fost diferită, de la un interimat de câteva luni, la mandate pline de patru ani.
Iliescu a fost primul președinte ales democratic al României după căderea comunismului, el a câștigat alegerile din 20 mai 1990, cu un scor de 85%, iar turul doi nu a mai fost necesar. Atunci, s-au prezentat la vot aproape 15 milioane de alegători din cei aproximativ 17 milioane de români cu drept de vot.
Deși începutul mandatului său scurt (doar doi ani) a fost marcat de unele turbulențe, precum violențele mineriadelor, Iliescu a reușit să câștige un nou mandat în 1992, în fața lui Emil Constantinescu.
În anul 1996, Emil Constantinescu a venit cu promisiunea schimbării. De data aceasta victoria a fost de partea candidatului Convenției, care l-a depășit pe Iliescu în turul II cu peste un milion de voturi, strângând 54,41%.
În 2000, Ion Iliescu a revenit la Cotroceni pentru un nou mandat. În perioada aceasta România a făcut pași importanți pe calea integrării europene și a fost acceptată în NATO.
Constituția a fost modificată în 2003
Cu un an înainte de organizarea următorului rând de alegeri, în anul 2003 a fost modificată Constituția României, iar durata mandatului președintelui a fost extinsă de la 4 la 5 ani. Limita de mandate pentru Președintele României a fost clarificată: Președintele poate fi ales pentru două mandate de câte 5 ani fiecare.
În 2004 lupta s-a dat între Traian Băsescu și Adrian Năstase. Băsescu a preluat funcția de președinte, venind din postura de primar al Bucureștiului. Sub conducerea sa, România a devenit membră a Uniunii Europene în 2007, un moment esențial pentru țară. Însă, mandatul său a fost marcat de conflicte politice și de două suspendări din cauza divergențelor cu Parlamentul.
Traian Băsescu, reales în 2009
În anul 2009, într-o cursă electorală foarte strânsă împotriva lui Mircea Geoană, Traian Băsescu câștigă alegerile și își asigură continuitate pentru încă cinci ani la Palatul Cotroceni.
După 10 ani petrecuți în funcția de președinte al României, Traian Băsescu cedează locul lui Klaus Iohannis care câștigă alegerile prezidențiale din 2014, împotriva lui Victor Ponta, care, deși a fost favorit în primul tur, nu a reușit să convingă electoratul să îl aleagă pentru următorii cinci ani.
Era Iohannis a continuat și în 2019, atunci când a câștigat din nou alegerile prezidențiale în fața Vioricăi Dăncilă.
Următorul președinte ar fi trebuit ales în 2024, însă din cauza anulării alegerilor din noiembrie anul trecut, au fost reorganizate altele, iar lupa se dă acum între Nicușor Dan (candidat independent) și George Simion (AUR).
Cei trei președinți interimari ai României
Primul președinte interimar pe care l-a avut România a fost Nicolae Văcăroiu. A preluat mandatul după prima suspendare a lui Traian Băsescu, din 2007. Nicolae Văcăroiu era şeful Senatului din partea PSD. A asigurat interimatul timp de 35 de zile, din 19 aprilie şi până în 24 mai.
Pe 19 aprilie 2007, Parlamentul României a votat cererea de suspendare a lui Traian Băsescu, pe motiv de neconstituționalitate, cu 322 de voturi "pentru", 108 "împotrivă" și 10 abțineri. Interimatul la Cotroceni a fost asigurat de Nicolae Văcăroiu, pe atunci președintele Senatului, iar românii au fost chemați la urne să se exprime cu privire la suspendarea lui Traian Băsescu.
Al doilea președinte interimar a fost Crin Antonescu, în 2012, după cea de-a doua suspendare a lui Traian Băsescu. Crin Antonescu a asigurat interimatul timp de 52 de zile, între 6 iulie – 27 august 2012.
Ultimul președinte interimar avut de România este Ilie Bolojan care a preluat pe 12 februarie mandatul lui Klaus Iohannis, primul președinte care pleacă prin demisie.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











