Buletinele de vot, armă electorală în diaspora! MAE demontează scenariul penuriei lansat de George Simion

Ene Valentina | Publicat: 18.05.2025 20:50 | Actualizat: 18.05.2025 20:54
Duminică seară, cu doar câteva ore înainte de închiderea urnelor pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a aprins reţelele sociale declarând că mai multe secţii din străinătate „au rămas fără buletine de vot”.
Liderul AUR a cerut, pe aceeaşi cale, prelungirea programului de vot şi trimiterea „de urgenţă” a unor noi loturi de buletine către diaspora, invocând cozi de cel puţin o mie de persoane la centre precum Duisburg şi Dortmund. Postarea a fost rapid distribuită de simpatizanţi şi a stârnit temeri legate de un posibil blocaj electoral în afara graniţelor ţării.
MAE a făcut primele declarații
La nici o jumătate de oră după apelul lui Simion, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a ieşit public cu o infirmare categorică. Instituţia a precizat că „în prezent nu există nicio secţie de vot în străinătate care să nu aibă buletine de vot” şi a explicat că solicitările de redistribuire apărute pe parcursul zilei au fost aprobate „din prudenţă”, conform procedurilor electorale.
În plus, MAE a reamintit că Ordonanţa de Urgenţă 1/2025 permite cetăţenilor care se află la rând la ora 21:00 (ora României) să voteze până la 23:59, ceea ce creşte fereastra legală şi reduce riscul ca alegătorii să fie întorşi din drum.
În cifre, procesul electoral din diaspora este impresionant: 965 de secţii de vot, organizate pe cinci continente, au funcţionat fără întreruperi majore, potrivit aceleiaşi surse oficiale. Recordul de prezenţă din primul tur a fost deja depăşit, iar diasporei i-au revenit peste 1,4 milioane de buletine tipărite, cu rezerve suplimentare la sediile consulatelor regionale.
În câteva puncte cu aflux mare – în special Germania de Vest, Spania şi Italia de Nord – preşedinţii secţiilor au cerut realocări de pachete de buletine pentru a evita tensiuni la coadă, o procedură standard în zilele de vot cu participare ridicată.
George Simion a susținut că există risc de fraudă
Apelul lui Simion nu a venit în gol: el fusese precedat de o săptămână de declaraţii privind „riscul de fraudă” şi solicitarea AUR de a discuta cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) despre securitatea informatică a scrutinului.
În dimineaţa alegerilor, candidatul – creditat în sondaje cu un electorat disciplinat, dar minoritar – le-a cerut susţinătorilor să ignore exit-poll-urile anunţate la ora 21:00, sugerând că rezultatele nu vor „reflecta realitatea din teren”. Strategia pare menită să mobilizeze diaspora, un electorat esenţial după experienţa din 2014, când votul de peste hotare a întors balanţa în favoarea opoziţiei.
Replica MAE a venit însă cu o dimensiune suplimentară: instituţia a avertizat asupra „unei campanii agresive de răspândire de ştiri false” pe reţelele sociale, prin care se încearcă subminarea încrederii publice în integritatea procesului electoral.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











